Какво прави магарешкото мляко толкова специално

Любителите на магарешкото мляко обожават вкуса му, но по-често го пият заради ползите за здравето, които надхвърлят хранителната му стойност. По-специално, този продукт е известен не само като безопасен за хора с алергии, но притежава и огромна имуностимулираща мощ.

В сравнение с протеина от кравето мляко, който има около пет пъти повече казеин от суроватката, протеинът от магарешко мляко съдържа приблизително равни количества казеин и суроватка. И точно тази негова специфична характеристика го превръща в идеалната супер храна за хора с алергии към краве мляко. За разлика от последното, магарешкото мляко не предизвиква алергична реакция.

Резултатите от скорошно проучване на италиански учени, което включвало 81 деца с алергия към кравето мляко, е установило, че всички те могат да пият магарешко мляко без от това да има отрицателна реакция. Нещо повече – замяната на кравето с магарешко мляко способства за редовно увеличаване на теглото и височината на подрастващите.

Още една много важна съставка в магарешкото мляко е лактозата, която спомага за абсорбиране на калция от организма, като по този начин способства за по-доброто състояние на костите.

Други съединения в магарешкото мляко поддържат по-здрава имунната ни система. Лабораторно изследване е показало, че то стимулира освобождаването на цитокини, протеини, които подобряват функциите на  имунната система.

Според учените, отговорни за повишената честота на възпалителни заболявания с последваща загуба на имунната хомеостаза са най-вече въздействието върху околната среда, както и недохранването. Ето защо, прилагането на нутрицевтици е насочено именно към възстановяване на имунния баланс, по отношение на така нареченото имунно хранене.

Сред много известни хранителни вещества, напоследък, магарешкото мляко се използва като добри алтернативи на човешкото при различни клинични състояния като алергия, атопия и възпалителни заболявания. Всъщност, то притежава имуномодулиращи способности и отделя азотен оксид, който е мощен вазодилататор, надарен с антиатерогенни свойства. Точно на това се дължи и  способността на магарешкото мляко да модулира недобре работещата имунна система, включително имунния отговор на чревната лигавица при възрастни хора.

Научно изследване е установило, че магарешкото мляко провокира клетките да произвеждат азотен оксид – специфично съединение, което спомага за разширяване на кръвоносните съдове. Така се подобрява притока на кръв, а това, от своя страна, понижава кръвното налягане.

Ето защо консумацията на магарешко мляко се препоръчва силно като превантивна мярка срещу много заболявания. Продуктът е включен в списъка на едни от най-здравословните храни и неговата популярност нараства с всеки изминал ден.

За да бъдем здрави, трябва да се храним пълноценно и да избираме точно тези храни, които ще поддържат тялото в най-добрата му форма.

Share this post