Лечебни свойства на магарешкото мляко – научно доказани

Учените са направили проучвания на състава на магарешкото мляко и резултатите са особено впечатляващи.  Докладите разкриват неговите силно изразени  прилики с майчината кърма, което доведе до нуждата от допълнителни изследвания, фокусирани върху тестване на потенциалните ефекти на магарешкото мляко in vitro и in vivo.

Сега ще се спрем на някои научни доказателства относно благотворното въздействие на магарешкото мляко върху човешкото здраве.

Повечето клинични проучвания доказват пълната поносимост на магарешкото мляко при 82,6-98,5% от кърмачетата, които имат алергии към протеини от краве мляко.

Средното съдържание на протеин в магарешкото мляко е около 18 g/L. Казеините, които са основни алергенни компоненти на млякото, са по-слабо представени в сравнение с кравето мляко (56% от общия протеин в магарешкото срещу 80% в кравето мляко).

Магарешкото мляко се приема добре от децата поради високата си концентрация на лактоза (около 60 g/L).

Имуномодулиращи свойства

Имуномодулиращи свойства на магарешкото мляко са докладвани в едно от последните проучвания. Те описват способността му модулира чревната микробиота, да подобрява антиоксидантните защитни механизми и активността на детоксикиращите ензими, както и да намалява хипергликемията и да нормализира дислипидемията.

Магарешкото мляко има по-ниско съдържание на калории и мазнини в сравнение с други млека (мазнините варират от 0,20% до 1,7%) и по-благоприятен профил на мастни киселини, с ниско съдържание на наситени мастни киселини (3,02 g/L) и високо съдържание на алфа -линоленова киселина (около 7,25 g/100 g мазнини).

Досега полезните свойства на магарешкото мляко се свързваха най-вече със суроватъчните протеини, сред които най-застъпен е β-лактоглобулинът (6,06 g/L), следван от α-лакталбумин (около 2 g/L) и лизозим (1,07 g /L).

Но скорошните проучвания in vitro описват и неговото инхибиторно действие срещу бактерии, вируси и гъбички, което може да доведе до нови приложения – например, като помощно средство при лечението на кардиометаболитни заболявания, недохранване и стареене.

Хипоалергенни свойства на магарешкото мляко

Резултатите от научните изследвания  показват, че магарешкото мляко съдържа средно 9,53% общи твърди вещества, 1,57% протеин, 1,16% мазнини, 6,33% лактоза и 0,4% пепел, което е по-подобно на човешката кърма, отколкото на млякото на други бозайници.

Съотношението казеин към суроватъчен протеин 52: 37 е между по-ниската стойност на човешкото мляко и по-високата стойност на кравето мляко. Резултатите показват още, че магарешкото мляко е богато на бета-лактоглобулин и лизозим. Процентите на 8 есенциални AA в протеина на магарешкото мляко са 38,2%, по-високи от тези кравето мляко. То също така има по-високи нива на серин (6,2%), глутаминова киселина (22,8%), аргинин (4,6%) и валин (6,5%) и по-ниско ниво на цистин (0,4%).

Обобщаването на всички данни от резултатите на учените доказват огромната лечебна мощ на магарешкото мляко, както и отличните му хранителни стойности. То е една от така наречените суперхрани, което обяснява и повишеният интерес към него от страна на тези, които искат да се хранят пълноценно и здравословно.

Share this post